In deze blog wil ik laten zien hoe een nieuw tafereel ontwikkeld wordt. In dit geval het "Otje" tafereel. Geïnspireerd op de tekeningen uit het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

Dag 1 Plan bedenken, voorbespreking

Het ontwikkelen van het concept is soms een langdurig proces maar het kan ook snel gaan. Bronzen en zilveren taferelen zijn ideeën die ik vaker wil gebruiken, de opdrachtgever kiest een tafereel uit van de website en weet ongeveer wat hij van de foto kan verwachten. Bij een gouden tafereel wordt de foto precies toegespitst op wat bij de familie past; je krijgt een uniek werk.

Telefonisch overleg ik met de opdrachtgever over de aanstaande familiefotoshoot. Hoeveel mensen komen er, voor wie is het tafereel bedoeld, wat is de leeftijd van de kinderen, wat kunnen ze zelf aan spullen meenemen enz. Samen met mijn moeder heb ik in de zomer al schorten in allerlei maten genaaid. Rood met witte stippen. Voor deze familiefoto geef ik als kleding advies, witte en effen kleding omdat het tafereel al heel druk zal worden. De familie neemt zelf ook nog schorten, pannen en koksmutsen mee.

Dag 2 Locatie planning en schoonmaak

Waar ga ik het tafereel opbouwen? Het wordt een tafereel met 14 mensen dus ik moet flink de ruimte hebben. Nou, dat hebben we wel in de watertoren! Voor de torendeuren of toch voor de grote ramen? Ik probeer het allebei uit en voor de ramen blijkt het beste te werken. Ik schuif onze eigen meubels aan de kant en ruim de kast uit. De spullen die erin staan passen niet bij de sfeer die ik zoek voor de foto. Nu de ladder op. Ramen wassen. Niet zo'n leuk werkje want elk raam bestaat uit 17 kleine raampjes. Dan alle spinnenwebben hoog boven de ramen weghalen. Op de foto zie je alles en wat nu vast weg is scheelt straks weer photoshop tijd!


Dag 3 Start ruwe opbouw

In de tuin vind ik een lange plank die goed dienst kan doen als tafel. Er hoeven alleen maar een paar schragen onder. Het is wel een drijfnat en vies ding. Met kranten en de ontvochtiger probeer ik het tafelblad enigszins droog te krijgen. Het is winter en de toren is ijskoud en vochtig. Dus heel droog zal het niet worden. Dan op zoek naar een geschikt tafelkleed. Ik wil graag een rood/wit geblokt kleed van minstens 5 meter lang. Er is een winkel in Gouda die precies heeft wat ik zoek. Maar terwijl de dame die me helpt, de rol aan het afmeten is, zien we het einde al te vroeg in zicht komen. Helaas...op naar andere winkels en bouwmarkten maar het juiste kleed, met goede kleur en blokgrootte kan ik niet in Gouda vinden. Dan maar via internet bestellen.

 

Dag 4 Rekwisieten zoeken

Eerst eens kijken wat ik zelf aan keukenspullen heb. Veel verder dan pannen en bestek kom ik niet. In keukens van vrienden, in garages en op zolders ga ik speuren naar attributen die geschikt zijn. Ik zoek stapels borden, ouderwetse emaillen keukenspullen, een weegschaal, mengkom, ouderwets vergiet, manden en een oude houten keukentrap.Met dozen vol kom ik thuis. Ik maak foto's van wie ik wat heb geleend anders weet ik straks niet meer aan wie ik het terug moet brengen.

 

Dag 5 Nog meer rekwisieten zoeken

Het kleed is nog niet gearriveerd dus echt inrichten gaat niet. Wel kan ik vast stoelen en krukken gaan verzamelen. Ook wat kratjes erbij gezet zodat de voorkant wat rommeliger wordt en meteen de schragen verstopt worden. Ik zie al wel dat ik nog niet genoeg spullen heb. Ook de kast moet nog wat vulling hebben. Naar vier verschillende kringloopwinkels in Gouda. Daar vind ik ook de juiste weckpotten en pollepels. De spullen worden zo veel mogelijk klimaatneutraal naar huis gebracht.

 

Dag 6 Inrichten

Het tafelkleed is bezorgd. Nu kan ik echt gaan inrichten. Waar zet ik wat? Wat staat er wel en niet bij elkaar? Ik besluit dat de hoofdkleuren rood, wit en blauw worden. Ik zorg dat er geen roze en geel in de setting voorkomt. De gele kruk gaat eruit. Het blauw van de kast moet nog ergens in terugkomen. Ik koop nog wat blauwe theedoeken. Er mist nog iets...ja eten natuurlijk!  Er moeten nog groentes, koekjes en cakejes bijkomen.

 

Dag 7 Opzet studioverlichting en proefopnames

Studioverlichting opstellen en bekijken wat het mooiste is. Wordt iedereen goed uitgelicht? Ook rekening houden met het tijdstip van de dag. De familie komt in de ochtend dus (hoewel wel mooi) zal de sfeer niet zoals bovenstaande foto met middagzonnetje zijn. Proeffoto's maken met de draadloze ontspanner. De kinderen vinden het gelukkig leuk om hieraan mee te werken. Vooral omdat ze lekker met eten mogen spelen. In de computer knip en plak ik het snel bij elkaar om een beetje een indruk te krijgen. Ik bekijk of ik voor alle mensen een plekje en een taakje heb.

 

Dag 8 Laatste puntjes op de i

Ik haal een taart voor het tafereel zodat het er wat feestelijker uitziet. Daarna krijg ik nog een berichtje van de familie dat ze zelf ook taarten meenemen. Leuk dat ze meedenken! Hoe voller hoe beter. Vulling zoeken voor alle potjes in de kast. Deeg maken zodat daar een aantal mensen mee aan de slag kunnen tijdens de fotoshoot. Ik lijm een stapel kopjes aan elkaar, dan kan daar straks iemand mee balanceren. Door het raam heen zie ik dat je het hek te goed kan zien. Ik hang er klimop overheen. Zo ben je zelfs buiten bezig met het tafereel binnen! Nog een beetje stylen hier en daar. Nog een stapel borden erbij op de grond, de gordijnen nog wat verschuiven, die poffertjespan toch in de mand.... en af en toe even kijken naar mijn inspiratiebron Annie M.G Schmidt. Morgen de spaghetti niet vergeten!

Dag 9 Familiefotoshoot

Vroeg op om onze houtgestookte cv aan te steken. Het is de koudste nacht van de winter geweest en de toren is nog verder afgekoeld. Etenswaren op tafel klaarzetten. Checklist nagaan. Apparatuur in orde? Fitsen de lampen goed mee? Accu's gevuld? Koffie staat klaar? Gezond portie zenuwen aanwezig...laat ze maar komen!

 

 

 

Fototaferelen en meer fotografie nieuwtjes

Omdat ik naast fototaferelen ook op andere vlakken met fotografie bezig ben leek het me een leuk idee om een nieuwsbrief te beginnen.

Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan een gefotografeerd kinderboek en maak ik ook foto's in opdracht van bedrijven. 

Wil je ook graag op de hoogte blijven of eerst een idee krijgen hoe zo'n nieuwsbrief eruit ziet?

Klik hier voor de vorige nieuwsbrief: zomerse taferelen

Aanmelden kan via de link op de contact pagina.  Je krijgt hem dan zo'n 6 tot 8 keer per jaar.